NOV MOSTNI REZKALNI STROJ

V podjetju Sitor smo v sklopu triletnih investicij v vrednosti 4,5 milijone evrov kot zadnji projekt realizirali pridobitev novega mostnega rezkalnega stroja proizvajalca PAMA (Italija). Stroj je bil dobavljen oktobra 2019, montaža pa je trajala do konca januarja 2020. Z zagonom smo pričeli v februarju in ga uspešno zaključili, stroj je sedaj že v polnem obratovanju. Nova strojna oprema omogoča obdelavo večjih obdelovancev (10x5m), s tem pa tudi izdelavo stiskalnic večjih dimenzij in opravljanje specifičnih storitev, za katere je na trgu manj ponudnikov.

Osnovni podatki stroja:

– razdalja med stebri: 5.100 mm
– višina pod mostom: 2.350 mm
– dolžina delovne mize: 10.000 mm
– pomik X: 10.000 mm
– pomik Y: 6.100 mm
– pomik Z: 1.600 mm
– hitrosti pomikov X, Y, Z: 30.000 mm/min
– obrati vretena: 6.000 obr./min

Stroj je opremljen s tremi izmenljivimi glavami, vertikalno, kotno ter univerzalno indeksno glavo. Glave so nameščene na posebnem vozičku, kar pomeni, da so zamenljive v vsakem položaju mostu. Stroj ima zalogovnik za orodja s 60 prostimi mesti ter robotsko roko za podajanje orodja v vreteno.

Krmilnik stroja je najsodobnejši krmilnik Heidenhein TNC 640 HSCI, z laserskim merilcem za orodja ter merilnim sistemom za obdelovance. Za boljšo preglednost pri delu je nameščena kamera z dodatnim monitorjem ob kontrolnem panelu. Ob delovni mizi so nameščeni transporterji ostružkov, ki so povezani s centralnim transporterjem. Ta odvaža ostružke direktno na deponijo.